1.Prepelite în foi de vita
4 prepeliţe,
4 foi de viţă,
4 felii de slănină afumată,
sare
Prepeliţa se mănâncă foarte proaspătă. Se jumuleşte, se scot intestinele şi măruntaiele, se pârleşte repede, se şterge cu o cârpă curată. Se sărează prepeliţele, se pune ficatul înauntru, se înveleşte fiecare prepeliţă cu o foaie de viţă, apoi cu o felie de slănină cât mai subţire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leagă cu aţă. Astfel pregatite, prepeliţele se pot frige la frigare sau la cuptor.
2.Prepelita cu sos de struguri
prepelite,
ulei,
unt,
struguri negri,
miere,
vin alb,
zeama de lamaie,
cartofi,
sare, piper
Prepelitele se despica pe sira spinarii pentru a se putea praji uniform si se rumenesc putin in ulei, pe ambele parti, apoi se da tigaia la cuptor pentru 20′, se da cu sare, piper si se acopera cu hartie de aluminiu, sa se pastreze calde. In alta tigaie se pune unt la topit, se adauga boabele de struguri, miere si se dinstuie putin, apoi se adauga vin alb si zeama de lamaie; se lasa sa se ingroase putin; se pun pe un platou cartofii prajiti pai, prepelita si se toarna deasupra sosul de struguri.
3.Prepelite la frigare sau la gratar
3 sau 6 prepelite+3 sau 6 ficatei
50 gr. unt
piper macinat
6 felii de franzela pentru crutoane
felii de slanina proaspata, nefiarta
frunze de vita de vie
In fiecare prepelita se introduce 1 ficat de pasare si o felie de slanina. Se sareaza si se pipereaza, apoi se infasoara fiecare prepelita intr-o frunza de vita de vie unsa cu unt si peste aceasta cu o felie foarte subtire cu slanina(eventual putin batuta) care sa cuprinda in intregime prepelita.
Se leaga cu ata sau se fixeaza cu scobitori, se introduc in frigare si se frig pe gratar.Dupa ce sunt fripte se scot de pe frigare, se inlatura ata, slanina si frunza iar prepelitele se aseaza pe crutoane de paine prajita in unt sau pe gratar.
In lipsa de slanina si funze de vita de vie, prepelitele pot fi invelite cu hartie de pergament unsa cu unt.
4.Prepelite la tava
6 prepelite
foi de vita
6 felii de slanina
1 pahar de vin alb sec sau supa de oase
100 gr. unt
1 lingura de coniac
sare
Pregatirea prepelitelor se face ca mai sus. Prepelitele se aseaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc in cuptorul incins. Se frig cam 20-25 de minute.In timpul frigerii se stropesc cu sosul pe care l-au lasat. Cand sunt aproape gata se sting cu vin, cu o lingurita de coniac si cu un pahar de supa de oase.
Cand sunt gata prepelitele se scot din tava se dezvelesc de slanina, iar sosul se lasa sa cada pana raman cam 5-6 linguri (daca este prea mult sos, acesta nu are gust bun). Se servesc pe un platou, cu garnitura din pilaf de orez.
5.Prepelite cu smantana
6 prepelite
100 gr. unt
1 lingura de faina
1 lingura de mustar
cateva boabe de piper
5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
200 gr. de smantana
1 lamaie
Prepelitele se taie in doua, se sareaza putin, se pun intr-o cratita cu unt si se inabuse sub capac pana se rumenesc putin. Se adauga faina, piperul boabe, zeama de lamaie, se stinge sosul cu un pahar de supa sau cu apa calduta si se mai fierb 10 minute.Dupa aceea se adauga smantana amestecata cu mustar si cu galbenusurile de ou.
6.Prepelite cu ciuperci si cu smantana
6 prepelite
100 gr. unt
1 lingura de faina
1 lingura de mustar
cateva boabe de piper
5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
200 gr. de smantana
1 lamaie
Prepelitele se prepara ca mai sus. La urma se adauga ciupercile, pregatite astfel:ciupercile se taie si se pun la prajit intr-o cratita cu unt in care s-a calit si o ceapa taiatam marunt, se inabusa pana scade zeama lasata de ciuperci, dupa care se adauga la prepelite sosul de smantana si se lasa sa mai fiarba 5-6 minute.
7.Prepelite cu mujdei de usturoi
6 prepelite
100 ml ulei sau unt
piper boabe
foi de dafin
1 ceapa mica
Prepelitele se taie jumatati si se prajesc putin pe toate partile. Se adauga 10 boabe de piper negru, 1 foaie mica de dafin, 1 ceapa mica.
Se prepara inabusite in ulei sau unt si cand sunt gata se adauga mujdei de
usturoi.Se servesc cu mamaliguta calda.
8. Salata cu oua de prepelita
Ingrediente reteta :
24 oua prepelita,
maioneza 100g,
sare,
piper dupa gust,
iaurt 200g,
marar o legatura,
usturoi,
suc lamiie
Preparare reteta :
Ouale se pun la fiert cu sare si apa pina ce devin de consistenta tare (2 – 3 minute dupa ce fierbe apa). Se curata. Maioneza se amesteca cu sare, piper, mararul tocat marunt, iaurtul, usturoiul pisat in prealabil si sucul de lamaie. Ouale se vor introduce in sosul format si se amesteca usor sa nu se sfarime. Ouale se pun intregi in sos si se pot servi cu piine toast prajita.
9. Oua de prepelita murate
Ingrediente reteta :
40 oua de prepelita
sare,
otet,
cimbru,
foi de dafin,
leustean,
marar,
piper,
ienibahar
Preparare reteta :
Fierbeti ouale tari la foc mic (pentru un borcan de 720 ml = 35-40 de oua), dupa ce in prealabil ati pus sare in apa ca sa le decojiti mai usor. Dupa ce au fiert, le tineti in apa rece, apoi le decojiti si le intepati usor din loc in loc cu o scobitoare.
Le asezati intr-un borcan de 720 ml si peste ele turnati saramura pe care o faceti astfel: puneti 400 ml apa la fiert cu 30-40 ml otet, sare, cimbru, foi de dafin, leustean, marar, piper, ienibahar. Dupa fierbere, saramura se limpezeste, apoi o lasati sa se raceasca si o turnati printr-o strecuratoare fina peste oua.
Puneti capacul si pastrati borcanul la loc racoros (chiar si in frigider). Le puteti consuma dupa o zi, doua, cand au luat aroma ingredientelor din saramura.
10. Ostropel de prepelite
Ingrediente reteta :
10 prepelite
ceapa
unt
faina
suc de rosii
usturoi
2 foi dafin
piper boabe
vin rosu
Preparare reteta :
Se iau prepelitele si se rumenesc intr-o tigaie, cu ceapa tocata marunt, in unt.
Se adauga apoi un praf de faina, se stinge cu putina apa si se acopera vasul, ca sa se fragezeasca carnea.
Din cand in cand se mai adauga cate o lingura de apa.
Cand carnea este moale, se adauga cateva linguri de suc de rosii sau o lingura de pasta de rosii dizolvata in prealabil in apa calduta, cativa catei de usturoi, doua foi de dafin, cateva boabe de piper.
Cand este aproape gata, se adauga doua sau trei linguri de vin rosu, apoi se lasa cateva minute la cuptor ca sa scada.